Kulttuuri

Kansainvälisyysosaaminen » Kulttuuri

Kulttuuri -  Tehtävä 1: Tutustu kohdemaan työkulttuuriin ja päivittäiseen elämään

Kun lähdet ulkomaille, on tärkeää tutustua maan tapoihin ja kulttuuriin. Usein ongelmat ulkomailla johtuvat nimenomaan kulttuurieroista, joista ei ole tietoinen. Panosta siis tähän tähän tehtävään, jotta välttyisit turhilta vastoinkäymisiltä.

Työkulttuuri

Pohdi ainakin seuraavia asioita ja koosta vastaukset valitsemallasi tavalla (blogi, Facebook-ryhmä tai voit koota vastaukset esimerkiksi Word-dokumenttiin.)

- Mitä yhteneväisyyksiä ja mitä eroja löytyy Suomeen verrattuna?
- Mitkä asiat voivat tuntua hankalilta?
- Miten työskentelytavat eroavat suomalaisesta?
- Eroavatko ruokailutavat ja ajat?
- Miten koulutusjärjestelmä ja koulunkäynti eroaa suomalaisesta?

Espanjassa päiväkeskeytys eli siesta rytmittää arkipäiviä, jolloin työntekijät siirtyvät kotiinsa lepäämään ja lounastamaan. Töitä jatketaan iltapäivällä pitempään. Ranskassa lounastauko on tunnin mittainen ellei jopa pitempi ja lounaalle lähdetään usein yhdessä.

Saksassa yrityksissä ja kouluissa on olemassa hierarkia: opiskelijat teitittelevät opettajia ja organisaation johtoa kunnioitetaan eikä heitä koskaan puhutella etunimeltä ellei sinutteluun ole annettu lupaa.

(c) Emmi Hietanen 2016

- Työkulttuureista eri maissa, voit lukea esim. täältä: http://businessculture.org/business-culture/ 

 

Elintavat ja ympäristö kohdemaassa

Kokoa itsellesi muistilista asioista, jotka sinun tulee ottaa huomioon kohdemaassasi, esimerksiksi:

- Voiko hanavettä juoda?
- Ajetaanko tien oikealla vai vasemma puolella?
- Puhutaanko maassa yleisesti englantia?
- Millaiset ovat sääolosuhteet matkustaessani maahan, mitä pitää pakata mukaan?
- Onko maahan mennessä erityisiä turva- tai muita rajoitteita?
- Miten pääsen kulkemaan majoituksestani työpaikalle tai yhteistyöorganisaatioon?
- Missä on lähin terveyskeskus/lääkäri?
- Missä on Suomen suurlähetystö/konsulaatti?

Joskus päivittäinen rytmi tai ihan vaan vääränpuoleinen liikenne voi aluksi tuntua hassulta. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa illallista syödään vasta 20-21 maissa, kun taas meillä Suomessa illallisaika alkaa huomattavasti aiemmin.

Myös rakennuskulttuuri eroaa huomattavasti totutusta suomalaisesta: Norjassa lämmitetään vain olohuone  ja keittiö, makuuhuoneessa sen sijaan nukutaan viileässä paksun untuvapeiton alla. Patterit eivät ole yleisiä ja huoneessa voi tuntua tukahduttavan kuumalta lattialämmityksen tai kaminan hohkatessa täysillä. Britanniassa ikkunat eivät ole 3-kertaisia ja tuuletus voi olla suoraan seinästä ulos kulkevan aukon kautta. Myös kostea ilmasto tekee tehtävänsä asuinoloihin puhumattakaan kylpyhuoneesta, jossa on yleensä amme ja kaksi hanaa: toinen kuumalle ja toinen kylmälle.

Myöskään suihkujen paineet eivät aina ole Keski-Euroopassa totuttua luokkaa, joten kärsivällisyyttä pitkien hiuksien kanssa tarvitaan varsinkin jos lämmin vesi loppuu tai kotieläimenä asunnossa viihtyvä torakka päättää vierailla suihkuhetken aikana.

(c) Emmi Hietanen 2016
(c) Emmi Hietanen 2016

 

- Ulkoasiainministeriön matkustusitiedotteet ja konsulaatti-infot löydät täältä: Formin.fi - matkustiedotteet

 


Kulttuuri - Tehtävä 2: Terveisiä Suomesta

Ulkomaalaiset työkaverisi ovat kiinnostuneita kotimaastasi, koosta mukaasi pieni esittely Suomesta. Voit tehdä tehtävän esimerkiksi videona, sarjakuvana, PowerPoint-esityksenä (noin 4 diaa) tai muilla keinoilla. Pääasia on, että uudet ystäväsi saavat jonkinlaisen kuvan kotimaastasi.

Liitä esitykseesi kuvia, musiikkia, videota ja faktaa.

Tunnelman virittämiseksi voit katsoa australialaisen Scott Sandwichin esityksen Kalevalasta 8 minuutissa. (Videoon saa tekstitykset suomeksi, mikäli tarvitset)

 

Päivitetty: 22.06.2016