Tehtävä 2: Sosiaaliset ongelmat

Sosiaalipalveluiden ohjaus » Tehtävä 2: Sosiaaliset ongelmat
www.pixabay.com
www.pixabay.com

Ikääntyneen sosiaaliset ongelmat (esim. yksinäisyys, syrjäytyminen, kaltoinkohtelu, köyhyys, lähisuhdeväkivalta ja päihdeongelmat) ja sosiaalipalvelujärjestelmä  

Yksilötehtävän tavoitteena on  oppia tukemaan työpaikkasi asiakasta ja hänen läheisiään selviytymään erilaisissa sosiaalisissa ongelmissa ja puuttumaan niihin mahdollisimman varhain sekä ohjaamaan asiakasta käyttämään erilaisia palveluita.

Tehtävän tehtyäsi osaat tunnistaa asiakkaiden sosiaalisia ongelmia ja puuttua niihin sekä tunnistat tärkeimpiä sosiaalipalveluita yhteistyössä työelämän toimijoiden kanssa.

Tehtävä

1. Tutustu Anne Kejosen esitykseen Voiko mummilla olla alkoholiongelma ja Suvanto ry:n sivuihin. Tutustu myös kirjaan Erikoistu vanhustyöhön: Vanhustyön erityiskysymyksiä tai muuhun alan kirjallisuuteen.

2. Vastaa tutustumasi materiaalin pohjalta alla oleviin kohtiin:

  • Yhden tai useamman asiakkaan sosiaalisia ongelmia esim. yksinäisyys, syrjäytyminen, kaltoinkohtelu, köyhyys, lähisuhdeväkivalta ja päihdeongelmat.
  • Sosiaalipalveluita (yksityiset, kunnalliset, järjestöjen), sekä virallinen että epävirallinen verkosto, joilla voidaan ehkäistä sosiaalisia ongelmia. 

Voit mielellään käyttää myös elämäkertahaastattelun (tehtävä 1) pohjalta nousutta materiaalia ja hoito- ja palvelusuunnitelmaa. Keskustele aiheesta myös työssäoppimispaikkasi työntekijöiden kanssa.

Kokoa vastauksesi esimerkiksi käsitekarttaohjelmalla tai Padletilla. Voit käyttää myös muuta valitsemaasi sovellusta/tapaa. Palauta tuotos/linkki sovitulle oppimisalustalle.

Muista ettet mainitse henkilöiden todellisia nimiä tai työpaikkaa nimeltä!

3. Selvitä jonkun asiakkaan osalta edunvalvonnan merkitys ja käytännön toiminta asiakkaan ja työntekijän näkökulmasta. Voit tutustua edunvalvontaan maistraatin sivuilla. Palauta tuotos sovitulle oppimisalustalle.

Arviointi: Hyväksyttyyn tuotokseen vaaditaan sosiaalisten ongelmien, sosiaalipalveluiden, verkostojen ja edunvalvonnan kuvaus.

Päivitetty: 25.06.2016