1.2 Psyykkinen itsesäätely
Psykologian kurssi - Psyykkinen hyvinvointi työelämässä » 1.2 Psyykkinen itsesäätely
Elämä ei aina suju suunnitelmiemme mukaan ja kohtaamme väistämättä myös epäonnistumisia. Pyrimme kuitenkin aina säilyttämään hallinnan tunteen omasta elämästämme. Kun kohtaamme epäonnistumisia ja ongelmia, pyrimme psyykkisten itsesäätelykeinojen avulla palauttamaan hyvänolontunteen. Jos kyse on pienestä vastoinkäymisestä, hyvä mieli voi palautua nopeasti esimerkiksi ystävän kanssa käydyn keskustelun avulla. Isommista ongelmista ylipääseminen vie enemmän aikaa ja vaatii enemmän työstämistä. Meillä jokaisella on omat itsesäätelykeinomme, joita käytämme toistuvasti. Psyykkisen itsesäätelyn yhteydessä puhutaan sekä puolustuskeinoista että hallintakeinoista.
(Suomen mielenterveysseura)
Tämän tehtävän tarkoituksena on auttaa sinua tunnistamaan itsellesi tyypilliset psyykkisen itsesäätelyn keinot, jotta voit hyödyntää niitä paremmin vastoinkäymisissä ja stressaavissa tilanteissa.
Puolustuskeinot ovat nopea ja usein tiedostamaton tapa reagoida vastoinkäymisiin. Hallintakeinot taas ovat sellaisia, jotka olemme todenneet itsellemme toimiviksi ja käytämme niitä tietoisesti vaikeista asioista ylipääsemiseen kuin myös hyvinvoinnin lisäämiseen.
Tallenna tehtävät Fronter- huoneen Psyykkinen hyvinvointi työelämässä palautuskansioon tai muuhun sovittuun paikkaan.
a) Tutustu alla lueteltuihin psyykkisiin puolustuskeinoihin ja kerro perustellen/esimerkeillä, mitkä niistä ovat sinulle tyypillisiä.
Regressio: Paluu aikaisempiin kehitysvaiheisiin. Kiukuttelet äidille kuin uhmaikäinen.
Selittely: Selitetään epäonnistuminen ulkopuolisilla tekijöillä. Opettaja kysyi kokeessa ihan turhia asioita.
Arvon kieltäminen: Vähätellään asian tärkeyttä. En olis oikeesti edes halunnut uutta puhelinta kun kuitenkin rikon sen.
Kieltäminen: Ei suostuta uskomaan tapahtunutta todeksi. Ei se voi olla mahdollista.
Projektio: Siirretään vaikeat asiat itsen ulkopuolelle. Esimerkiksi nähdään omat huonot piirteet toisissa ihmisissä tai omat virheet muualla. Mun kaveri on tosi ärsyttävä kun se aina laiskottelee.
Halkominen: Mustavalkoinen suhtautuminen asioihin. Luokitellaan asiat hyviin ja huonoihin. Konsta on kaikessa täydellinen ja Riku ei osaa yhtään mitään.
Torjunta/tunteen eristäminen: Siirretään mieltä vaivaa asia hetkeksi taka-alalle. Pidättelin itku koko päivän, mut kotiin tullessa romahdin täysin.
Sublimaatio: Energia kanavoidaan parempaan käyttöön. Olin niin raivoissani et mun piti juosta 10 km lenkki.
Kohteen siirto: Tunteiden todellinen kohde siirretään toiseen henkilöön. Mulla meni hermot koulussa luokkakaveriin ja kiukuttelin sitten koko illan poikaystävälle.
Korvaaminen: Epäonnistuminen jossakin asiassa korvataan onnistuneella suorituksella toisaalla. Oikeastaan koululla ei ole mitään väliä. Tärkeintä on, että meidän futisjoukkue pärjää hyvin.
b) Kerro perustellen, mitä puolustuskeinoa ja miten saattaisit käyttää,
jos saat negatiivista palautetta työssäoppimisenohjaajalta?
jos työkaverisi kohtelevat sinua epäoikeudenmukaisesti?
jos epäonnistut jossakin työtehtävässä?
jos myöhästyt töistä?
jos saat hylätyn ammattiosaamisen näytöstä?
c) Tutustu Selviytyjän purjeisiin ja kerro esimerkein, mikä tai mitkä ovat sinulle ominaisia selviytymiskeinoja ja miten ne näkyvät toiminnassasi kun kohtaat ongelmia? Selviytymiskeinoja voi olla yksi tai useita ja ne voivat myös vaihdella tilanteen mukaan.
Päivitetty: 28.06.2016