1.1 Psyykkinen hyvinvointi

Psykologian kurssi - Psyykkinen hyvinvointi työelämässä » 1.1 Psyykkinen hyvinvointi

Psyykkisellä hyvinvoinnilla tarkoitetaan kokemusta omasta hyvinvoinnista ja mielen tasapainosta. Psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttavat monet arkiset asiat kuten uni ja lepo, ravitsemus, ihmissuhteet ja tunteet, liikunta, harrastukset ja luovuus. Noudattamalla terveellisiä elämäntapoja ja tekemällä itsestä hyvältä tuntuvia asioita huolehdit psyykkisestä hyvinvoinnistasi eli mielenterveydestäsi.
Tämän tehtävän tarkoituksena on auttaa sinua hahmottamaan omaan psyykkiseen hyvinvointiisi vaikuttavia tekijöitä sekä auttaa löytämään pieniä arkisia asioita, joilla voit edistää mielenterveyttäsi.

(Suomen mielenterveysseura)

(Suomen mielenterveysseura)

a) Tutustu mielenterveyden käteen ja pohdi omaa mielenterveyttäsi kuvan apukysymysten avulla. Käy läpi sormi kerrallaan ja mieti, miten siihen merkityt asiat ovat toteutuneet kohdallasi viimeisen seitsemän päivän aikana. Seuraavaksi piirrä paperille kuva omasta mielenterveyden kädestäsi sellaisena, että sormien pituudet kuvaavat sitä, miten hyvin olet kunkin sormen asioista huolehtinut. Esimerkiksi, jos olet mennyt myöhään nukkumaan ja unet ovat jääneet lyhyiksi, piirrä peukalosi vajaamittaisena. Jos taas olet syönyt terveellisesti ja säännöllisesti, piirrä etusormesi täysimittaisena. Tämän jälkeen kirjoita etunimesi kuvan alle niin, että saat käyttää vain täysimittaisia sormia.

Huomasit varmaan, miten sormien puuttuminen vaikutti toimintakykyysi ja teki kirjoittamisesta vaikeaa. Sama on psyykkisen hyvinvointisi kohdalla. Tarkastele omaa mielenterveyden kättäsi ja kerro, miten huolehdit arjessasi näistä tärkeistä hyvinvointiasi edistävistä asioista. Käy läpi jokainen sormi sekä ranteeseen kuvatut arvot. Kirjoita myös itsellesi ideoita siitä, miten voisit vielä paremmin huolehtia näistä asioista omassa elämässäsi ja erityisesti tämän työssäoppimisen aikana. Tallenna tehtävä Fronter-huoneen Psyykkinen hyvinvointi työelämässä palautuskansioon tai muuhun sovittuun paikkaan.

b) Käy tämän jälkeen kirjoittamassa blogiin 5 ideaa psyykkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen. Yritä keksiä sellaisia ideoita, joita ei ole aiemmin mainittu. Käy vielä lukemassa muiden kommentit ja kommentoi kahta vastausta.

Päivitetty: 28.06.2016