Teema 1: Työpaikan hakeminen ja median käyttäminen työnhaussa
Työelämätaidot » Teema 1: Työpaikan hakeminen ja median käyttäminen työnhaussa
Teeman tavoitteena on oppia tekemään CV ja työhakemus sekä osoittaa niissä omia vahvuuksia ja omaa osaamista. Opit hakemaan työpaikkoja sekä etsimään lisätietoja työpaikoista ja toimimaan työhaastattelussa.
Tehtävä 1. Tee oma CV (curriculum vitae) eli ansioluettelo ja vinkkaa muille ideasi
1. Tutustu ensin erilaisiin CV:ihin. Käy katsomassa malleja näiden linkkien takaa:
- Työvoimatoimiston malli
- Uranuksen CV-malli työnhakijalle, jolla ei ole vielä työkokemusta
- Uranuksen CV-malli työnhakijalle, jolla on vähän työkokemusta.
2. Tee sitten itsellesi CV valitsemaasi mallia hyödyntäen. Voit käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa ja tallentaa CV:si pdf-muodossa. Käytä haluamiasi värejä ja fonttia. Muista kuitenkin, että CV:n on oltava helposti luettava ja ulkonäöltään selkeä. Tallenna CV:si yhteiseen blogiin ja siellä sille varattuun paikkaan. (I)
3. Video-CV on tulevaisuuden CV. Katso oheinen video (miten tehdään hyvä kesätyöhakemus ja CV) vinkeistä video-CV:n tekemiseen. Kuvaa itsellesi lyhyt, maksimissaan parin minuutin mittainen videoesittely ja tallenna se CV:si kanssa blogiin. (I)
4. Käy tämän jälkeen kirjoittamassa kokemuksesi pohjalta muutama vinkki CV:n tekijälle yhteiselle työelämätaitojen ABC-alustalle blogissa. (I)
Tehtävä 2. Etsi avoimia työpaikkoja
1. Selaile oman alasi avoimia työpaikkoja esimerkiksi seuraavista osoitteista:
2. Valitse kaksi (2) sinua kiinnostavaa työpaikkaa. Vieraile yritysten nettisivuilla ja tutki niiden sosiaalisen median kanavia (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, LinkedIn). Etsi yrityksen nettisivuilta tai sen somekanavista jokin työpaikkailmoituksesta puuttuva lisätieto, joka auttaisi sinua kyseiselle yritykselle kohdistetun hakemuksesi tekemisessä. Ota screenshot yrityksen sometilistä, josta kyseisen tiedon löysit, ja kerro, miksi ja miten se auttaa sinua työhakemuksesi teossa. Tallenna kuva ja tekstisi blogiin. (I)
Tehtävä 3. Tee työhakemus
1. Tutustu erilaisiin työhakemusmalleihin seuraavien linkkien takaa:
- hakemus nuorelle, jolla ei vielä ole työkokemusta
- hakemus jo työkokemusta omaavalle
- hakemus työvoimatoimiston sivuilta
2. Katso JoBitin video työhakemuksen tekemisestä.
3. Tee sitten omannäköisesi työhakemus johonkin edellisessä tehtävässä valitsemaasi työpaikkaan ja tallenna se blogiin. Ota screenshot työpaikkailmoituksesta ja liitä se hakemuksen mukaan. Voit tehdä hakemuksen millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla. (I)
Tehtävä 4. Työhaastattelussa toimiminen
1. Katso aluksi Jobitin video työhaastatteluun valmistautumisesta ja siinä toimimisesta.
2. Lue sitten Duunitorin laatima teksti työhaastattelusta ja haastattelussa yleisimmin esitetyistä kysymyksistä.
3. Valitse lukemasi tekstin lopussa olevista työhaastattelussa useimmin esitettyjen kysymysten listasta viisi (5) ja vastaa niihin. Tee kunnolliset vastaukset, kyllä- ja ei-tyyliset vastaukset eivät kelpaa. Kirjoita kysymys vastauksesi edelle ja tallenna kokonaisuus blogiin. (I)
4. Tehkää parisi kanssa työhaastattelutilanteet, joissa toinen toimii haastattelijana ja toinen haastateltavana. Olette siis saaneet kutsun työhaastatteluun siihen paikkaan, johon teitte hakemuksen tehtävässä kolme. Haastattelija voi kysyä kysymyksiä kysymyslistan avulla tai keksiä omia. Haastattelun pituus on noin kolme minuuttia. Videoikaa haastattelunne (puhelimen videotoiminto riittää) ja tallentakaa ne blogiin. Aloittakaa haastattelu tervehtimisellä ja esittäytymisellä. (Y)
5. Käykää kirjoittamassa vinkkejä työnhakuun, työhaastatteluun ja CV:n tekoon blogin tälle tehtävälle varattuun osioon. Voitte kirjoittaa esimerkiksi asioita, joita työhaastattelussa/CV:n teossa/työpaikan hakemisessa kannattaa tai ei kannata tehdä ja miksi. (Y)
Päivitetty: 05.07.2016