Osio 3 – lääkekuurin kesto, lääkkeiden riittävyys ja lääkkeen vaihto

Lääkelaskut » Osio 3 – lääkekuurin kesto, lääkkeiden riittävyys ja lääkkeen vaihto

Lääkekuurin kesto ja lääkkeiden riittävyys

Lähihoitaja voi joutua selvittämään, milloin potilaan resepti on uusittava tai milloin on haettava apteekista uudet lääkkeet. Sinun on osattava selvittää kauanko lääkekuuri kestää tai lääkepakkauksessa riittää lääkkeitä.

Ratkaisua varten tarvitset selvittää kuinka paljon lääkkeitä on ja paljonko potilas syö lääkkeitä yhden päivän aikana.

Esimerkki 1: Reseptissä lukee:
Tabl. Nitrosid 10 mg C,  D.S. 1 tabl 3:sti vrk:ssa angina pectoriksen ehkäisyyn.
Kauanko pakkaus riittää tällä annostuksella?
Ratkaisu: Muunnetaan roomalainen numero C -> 100, eli pakkauksessa on 100 tabl. Potilas syö tabletin kolmesti päivässä, eli 3 tabl/vrk.
100 tabl : 3 tabl/vrk = 33,3 vrk.
Koska haluamme varmistaa, että lääkettä riittää niin pyöristetään vastaus aina alaspäin.
Vastaus: 33 vrk.

Lääkkeen vaihto

Potilaalle pitää joskus vaihtaa lääke jos valitusta lääkkeestä tulee sivuvaikutuksia tai potilas ei pysty nielemään kiinteitä tabletteja. Lääkäri määrää lääkkeen vaihdot ja lähihoitajan vastuulla on osana lääkehoidon järjestämistä tarkistaa annostuksen oikeellisuus.

Esimerkki 2: Lapselle, joka painaa 12 kg, on määrätty Ibubro 20 mg/ml oraalisuspensiota jossa vaikuttavana aineena ibuprofeeni 3 ml x 4 tarvittaessa. Lapsi ei suostu avaamaan suutaan ja se vähä mikä tule suun sisään sylkäistään pois. Ratkaisuksi vaihdetaan lääke peräsupoiksi. Paljonko lapselle annetaan Ibubro peräpuikkoja kerta-annoksena?

Ratkaisu: Potilaan pitää saada vaikuttavaa ainetta kerta-annoksessa 3 ml · 20 mg/ml = 60 mg. Lääkkeen pitoisuus on 60 mg/suppo, joten tarvitaan 1 peräpuikko.
Vastaus: Annetaan kerta-annoksena 1 peräpuikko.

Ibubro, ibuprofeeni

Tehtäviä

Reseptillä on XX kpl lääkettä annostuksella 1 x 3. Kuinka pitkä on lääkekuuri?

Reseptillä on VIII kpl lääkettä annostuksella 1 x 1., p.o. Kuinka pitkä kuuri on kyseessä?

Reseptillä on IX kappaletta lääkettä annostuksella 1 x 3, p.o. Kuinka pitkä kuuri on?

Reseptillä on XXI kappaletta lääkettä annostuksella 1 x 3, p.o. Kuinka pitkä kuuri on?

Potilas on lähdössä 30 päivän kotihoitojaksolle. Hänelle on määrätty 20 IU x 2. Montako pakkausta insuliinia potilaan on haettava apteekista kotihoitojaksoa varten?

Potilas on lähdössä 30 päivän kotihoitojaksolle. Hänelle on määrätty 15 IU x 2. Montako insuliinikynää tarvitaan kotihoitojaksolle?

Potilas on lähdössä 60 päivän kotihoitojaksolle. Hänelle on määrätty 25 IU x 2. Montako pakkausta insuliinia potilaan on haettava apteekista kotihoitojaksoa varten?

Insulix, detemirinsuliini

Lapselle määrätään Panadol 500 mg-lääkettä 1/2 tabl x 3 tarvittaessa. Panadol 500 mg sisältää parasetamolia 500 mg/tabl. Lapsi ei onnistu nielemään tabletteja, joten lääke vaihdetaan nestemäiseksi lääkkeeksi. Paljonko annat Parasal-oraalisuspensiota?

Lapselle määrätään Panadol 500 mg-lääkettä 1 tabl x 2 tarvittaessa. Panadol 500 mg sisältää parasetamolia 500 mg/tabl. Lapsi ei onnistu nielemään tabletteja, joten lääke vaihdetaan nestemäiseksi lääkkeeksi. Paljonko annat Parasal-oraalisuspensiota?

Parasal, parasetamoli

Kalle E. Vallinsaarelle on määrätty kipulääkkeekksi Pronaxen -tabletteja 1,5 tabl iltaisin. Yhdessä tabletissa on 250 mg naprokseenia. Kalle ei pysty nielemään tabletteja ja lääkäri on vaihtanut lääkkeen nestemäiseen valmisteeseen. Montako millilitraa liuosta annat Kallelle?

Toivo B. Hakkaraiselle on määrätty Pronaxen tabletteja 1 tabl x 2. Yhdessä tabletissa on 500 mg naprokseenia. Toivo ei psyty nielemään tabletteja ja lääkäri on vaihtanut lääkkeen oraalisuspensioon. Montako millilitraa liuosta annat Toivolle.

Napros, naprokseeni

Päivitetty: 24.03.2016