Teema 3. Ravitsemus

Työkyvyn ylläpitäminen, liikunta ja terveystieto » Teema 3. Ravitsemus

Ruoka sisältää proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvaa. Lisäksi ruuasta tulisi saada tarpeeksi kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Terveellinen, säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio on hyvinvoinnin perusta.

Lautasmallin noudattaminen on helppo tapa varmistaa ravintoaineiden saanti ja pitää paino kurissa. Kuva: Shutterstock
Lautasmallin noudattaminen on helppo tapa varmistaa ravintoaineiden saanti ja pitää paino kurissa. Kuva: Shutterstock

Kolmannen teeman tavoitteena on tarkastella omia ravitsemustottumuksia ja arvioida saatko eri ravintoaineita tarpeeksi.

1. Syötä yhden päivän kaikki syömäsi ruoka-aineet ravintolaskuriin Finelin ruokakori. Huomioi kaikki mahdollisimman tarkasti; myös leivän päälliset ja juomat (muut kuin vesi).

Finelin Ruokakori.  

2. Tallenna laskurin tulos ja vertaa tulosta ravintoainesuosituksiin. Kirjoita lyhyt pohdinta siitä miten voisit parantaa ruokatottumuksiasi ottaen huomioon saamasi tulokset. Kirjoitelmassa tulee käydä esiin

  • Finelin ruokakorin antama energiamäärä (kcal)
  • Finelin ruokakorin antamat perusravintoainemäärät prosentteina (hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat)
  • vertailu saamistasi arvoista suosituksiin (huom! suositukset annettu valmiiksi alla)
  • miten voisit parantaa ruokailutottumuksiasi ottaen huomioon omat tuloksesi

 

RAVINTOAINESUOSITUKSET ERI RAVINTOAINEILLE:

Hiilihydraattien laskennallinen saantisuositus on 45–60 % (52–53 %)
Rasvojen laskennallinen saantisuositus on 25–40 % (32–33 %).
Proteiinien saantisuositus on 10–20 % (15 %).

Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

PALAUTUS: Kirjoitelma palautetaan sähköisessä muodossa opettajan kanssa sovitulla tavalla.

Päivitetty: 21.04.2017