Teema 7. Ergonomia

Työkyvyn ylläpitäminen, liikunta ja terveystieto » Teema 7. Ergonomia

Ergonomian tuntemus omasta ammatista on erittäin tärkeää työssä jaksamisen kannalta. Jokaisen velvollisuus ja oikeus on tietää oman ammattinsa riskitekijöitä ja pyrkiä välttämään niitä. Tämän osion tavoitteena on ymmärtää oman ammatin tärkeimmät riskit ja miten välttää niitä.

Hyvällä ergonomialla voidaan ehkäistä vakaviakin ongelmia ja keventää työtä. Kuva: Shutterstock
Hyvällä ergonomialla voidaan ehkäistä vakaviakin ongelmia ja keventää työtä. Kuva: Shutterstock

1. Lue artikkeli työergonomiasta Terve.fi: Huono työasento aiheuttaa kipuja

2. Listaa oman työsi riskialttiimmat tilanteet. Selvitä myös minkälaiset sairaudet ja vammat ovat tyypillisimpiä omassa työssäsi. Miten ehkäiset niitä?

3. Taukojen pitäminen työn lomassa on tärkeää lihas- ja nivelvaivojen ehkäisemiseksi. Pidä taukoja jo ennen väsymystä! Venytellessä lihakset rentoutuvat, verisuonien virtaus lisääntyy, hapen ja ravintoaineiden saanti lihaksiin parantuu, kuona-aineiden poistuminen lihaksista nopeutuu

→ Suunnittele alallesi soveltuva taukojumppa. Hyödynnä edellisen tehtävän havaintoja liikkeiden valinnassa. Vinkkejä taukojumppaan voit katsoa seuraavista videoista: viiden minuutin taukojumppa ja Tauota työtäsi -jumppaohje.

→Huom! Voit tehdä oman taukojumppasi esim. videona/ kuvina/ sarjakuvana/ tai kirjoittamalla ja kuvittamalla.

TYÖSSÄOPPIJAT: Taukojumppa toteutetaan työpaikalla henkilökunnalle. Tilanteesta video-/valokuva, joka ladataan toteutuksen blogiin.

 

Videoanimaatio näyttöpäätetyön ergonomiasta

Videoanimaatio älypuhelimen käytön ergonomiasta ja turvallisuudesta

PALAUTUS: Tuotos palautetaan sähköisessä muodossa opettajan kanssa sovitulla tavalla.

Päivitetty: 21.04.2017