Teema 5. Ensiapu

Työkyvyn ylläpitäminen, liikunta ja terveystieto » Teema 5. Ensiapu

Ensiapu -teemassa tutustutaan yleisimpiin ensiapua vaativiin tilanteisiin. Tarkoituksena on, että tiedät mistä löydät luotettavat ensiapuohjeet ja osaat toimia tilanteessa oikein. Tehtävän ja ensiapuoppaan avulla opit toimimaan ensiapua vaativissa tilanteissa oikein.

Kun ensiapua tarvitaan, aikaa on aina vähän. Osaamalla ensiavun voit pelastaa ihmishenkiä. Auttaminen on aina jokaisen velvollisuus hätätilanteessa ja kaikilla on oikeus saada tarvitessaan apua.

Tapaturma on aina ikävä yllätys. Oikealla, nopealla hoidolla voidaan pelastaa jopa henkiä. Kuva: Shutterstock
Tapaturma on aina ikävä yllätys. Oikealla, nopealla hoidolla voidaan pelastaa jopa henkiä. Kuva: Shutterstock

Hätäensiapu on henkeä pelastava ensiapu. Hätäensiavulla pelastat potilaan hengen, estät hänen tilansa pahenemisen ja kutsut ammattiavun paikalle. Hätätilanteessa on aina kysymys minuuteista, vakavasti loukkaantunut tai äkillisesti sairastunut tarvitsee apua nopeasti. Aloita hätäensiapu heti tapahtumapaikalla.

Ensiapu on vammautuneelle tai äkillisesti sairastuneelle annettava auttamistapahtumaketju, johon kuuluvat pelastaminen, ensiapu, ensihoito, kuljetus ja hoito.

Perehdy ensiapuoppaaseen ja vastaa oheisiin kysymyksiin.

1. Mikä on yleinen hätänumero?

2. Olet elokuvateatterin aulassa odottamassa elokuvan alkamista. Äkkiä eräs odottelijoista menettää tajuntansa ja kaatuu. Hänen vartalonsa jäykistyy ja alkaa kouristella. Miten pitäisi toimia?

3. Olet ystäväsi luona ja hänen pikkuveljensä alkaa hikoilla, vapista ja hän on kalpea ja tuntee heikotusta. Ystäväsi kertoo, että veli sairastaa diabetesta. Miten toimitte?

4. Naapurissa asuva iäkäs mies on tekemässä lumitöitä, kun hän tuntee kovaa puristavaa rintakipua, joka säteilee käsivarteen. Hän on tuskainen, kylmänhikinen ja pahoinvoiva. Millaista ensiapua annat hänelle?

5. Olet liikuntatunnilla pelaamassa sählyä, kun yksi opiskelijoista satuttaa nilkkansa pahasti. Miten toimit?

6. Olet leikkaamassa leipää kun veitsi lipsahtaa leikaten ison haavana käteesi. Miten toimit?

7. Olette ryhmänne kanssa kahvitauolla. Yksi opiskelijoista kaataa kiehuvaa vettä kädelleen. Miten toimitte?

8. Kaverisi pyörtyy. Miten toimit?

9. Tulet auto-onnettomuuspaikalle. Miten aloitat ensiaputoimet?

10. Olet lenkillä kaverisi kanssa, kun hänen hengitys alkaa vinkumaan ja hänen on vaikea hengittää. Hänen on myös vaikea puhua. Miten autat kaveria?

11. Luettele mitä ensiapuvälineitä omassa työpaikassasi pitäisi olla lähellä ja miksi? Luettele vähintään 5 tarviketta/asiaa.

PALAUTUS: Vastaukset palautetaan sähköisessä muodossa opettajan kanssa sovitulla tavalla.

Päivitetty: 21.04.2017